Turecká inflace dosáhla dvacetiletého maxima 70 %
RSS

Turecká inflace dosáhla dvacetiletého maxima 70 %

Turecká meziroční inflace podle čtvrtečních údajů v dubnu vyskočila na 69,97 %, což je nad prognózou a na dvacetiletém maximu, a to v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu a rostoucích cen energií a komodit po loňském pádu liry. (Foto: Flickr / ilustrační, turecký prezident Erdogan)







Pokles měny byl vyvolán cyklem uvolňování úrokových sazeb o 500 bazických bodů, který začal loni v září pod tlakem prezidenta Tayyipa Erdogana, což vyvolalo trvalý růst spotřebitelských cen.



Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 7,25 %, uvedl turecký statistický institut, zatímco podle průzkumu agentury Reuters měly vzrůst o 6 %. Roční inflace spotřebitelských cen by podle prognózy měla dosáhnout 68 %.



K prudkému růstu spotřebitelských cen přispěl skokový nárůst cen v sektoru dopravy, který zahrnuje ceny energií, o 105,9 % a skokový nárůst cen potravin a nealkoholických nápojů o 89,1 %, ukázaly údaje.



Meziměsíčně nejvíce vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů o 13,38 % a ceny bydlení o 7,43 %.



Vláda uvedla, že inflace se sníží v rámci jejího nového hospodářského programu, který upřednostňuje nízké úrokové sazby s cílem podpořit výrobu a vývoz a dosáhnout přebytku běžného účtu.



Ekonomové však vidí, že inflace zůstane vysoká po zbytek roku 2022 kvůli válce na Ukrajině.



Zdroj: cnn.com
Článek Turecká inflace dosáhla dvacetiletého maxima 70 % se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden