Jan Tománek: Konec hotovosti?
RSS

Jan Tománek: Konec hotovosti?

Není to tak dávno, co jsem četl text, že v  Izraeli zakázali platbu v hotovosti  nad 6.000,- šekelů, což je asi 42.500,- korun a že se v případě překročení této částky bude jednat přímo o trestný čin.







U nás je tato hranice denní platby v hotovosti stanovena na 270.000,- korun s tím, že se samozřejmě nejedná o trestný čin, ale maximálně přestupek s pokutou.



Nedávno jsme byli na výletě v Dánsku a Švédsku, kde jsme si hned po příjezdu do země vybrali pár set dánských korun, abychom měli na zmrzlinu.



To jsme ovšem netušili, že málokde – dokonce i ve stáncích se zmrzlinou v parku – vůbec hotovost  NEBEROU .



V samoobsluhách jsou skoro všechny pokladny  POUZE  na platbu kartou a vždy jen jedna, kde berou hotovost.



Aby se zamezilo jakémukoli zbytečnému mezilidskému styku, tak pokladník v supermarketu si ale peníze nevezme. On pouze scanuje zboží za pexisklovou přepážkou a pak prstem ukáže na automat před sebou, kam mince a bankovky sami vložíte.



Abychom se tedy zbavili vybrané hotovosti, museli jsme potupně stát v jediné dlouhé frontě, zatímco u ostatním bezhotovostních pokladen bylo zcela volno – ale oni hotovost prostě nebrali…



Nejde tedy o státní zákazy – vůbec – jde o společnost samotnou a její směřování – ono totiž bohatě stačí, aby velké firmy, řetězce a další „cool progresivní” obchody šli záměrně tímto příkladem a prostě odmítli brát hotovost a byl by problém.



Když si k tomuto trendu přidáte kreditní systém, který už je zcela natvrdo zaváděn v Číně a zcela vážné přípravy evropských bank na centrální digitální měnu, jejíž virtuální peněženku by držel stát, je myslím zaděláno na poměrně zásadní problém.



Naprosto lichý je argument, kterým se globalisté konec hotovosti snaží obhájit – tedy, že by se zamezilo praní špinavých peněz – zdá se to logické, ale jen do té chvíle, než si uvědomíte, že v hotovosti sice mafie pere špinavé miliony, ale ty ohromné špinavé miliardy se stejně perou on-line bezhotovostně přes největší banky a ohromné neziskovky.



Ještě před dvěma lety mi hotovost přišla zbytečná a téměř vždy a všude jsem platil kartou a neviděl v tom problém.



Bohužel ale dávno nežijeme v normálním světě a poslední roky mě jen přesvědčují v tom, že krok některých Senátorů, aby byla možnost platby v hotovosti  zakotvená přímo v Ústavě , je velice dobrý a možná životně důležitý krok.



Velice brzy totiž můžeme žít ve světě, kde většina firem a svobodného podnikání bude  ekonomicky záměrně zničena  a stát lidem bude vyplácet za nic „nepodmíněný příjem” v nějaké centrální digitální měně – tedy jen těm, kteří budou „hodní” a hlavně budou mlčet…



Jan Tománek
Článek Jan Tománek: Konec hotovosti? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden