Moskva varovala Evropskou unii před bezprostředním ohrožením jaderné bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny, ruská rozvědka disponuje informacemi o chystaném úderu ukrajinské armády na jaderné bloky elektrárny! Volodymyr Zelenský je podle Kremlu duševn
RSS

Moskva varovala Evropskou unii před bezprostředním ohrožením jaderné bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny, ruská rozvědka disponuje informacemi o chystaném úderu ukrajinské armády na jaderné bloky elektrárny! Volodymyr Zelenský je podle Kremlu duševn

Moskva varovala Evropskou unii před bezprostředním ohrožením jaderné bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny, ruská rozvědka disponuje informacemi o chystaném úderu ukrajinské armády na jaderné bloky elektrárny! Volodymyr Zelenský je podle Kremlu duševně nestabilní v důsledku vysokého objemu konzumace drog a američtí poradci mu radí, že zamoření území radiací z poškozené elektrárny je jedinou cestou, jak vytlačit z prostoru Ruskou armádu! Kreml v reakci poslal do Kaliningradu přepadové stíhačky MiG-31 s raketami Kinzhal jako varování NATO, aby stáhlo Zelenského zpátky do klece!
Ruská federace ve čtvrtek varovala evropské a světové orgány jaderné bezpečnosti s informací, že kyjevský režim chystá přímý ozbrojený útok na jaderné bloky Záporožské jaderné elektrárny. Moskva publikovala i počítačovou animaci, jakým směrem by se šířila radiace z elektrárny při současném počasí a při známém proudění vzduchu . Ruská rozvědka varovala Kreml ve čtvrtek v ranních hodinách, jen krátce poté, co skončilo Zelenského jednání v bunkru ve Lvově.
V něm se měl setkat Volodymyr Zelenský s vysokým zástupcem amerických ozbrojených sil v Evropě, který měl Zelenskému sdělit, že má zelenou k provedení provokace a rozhodujícího útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu, protože únik radiace je zjevně jediný nástroj, který Ruskou armádu dokáže donutit, aby se stáhla z pozic. Pro Kreml by bylo neudržitelné rozmístění vojsk v radiačně zasaženém prostoru. Televize RT informovala [ 1 ] , že Moskva očekává provokaci a útok na elektrárnu již v pátek, kdy by měl zařízení navštívit šéf OSN António Guterres. Z útoku by Kyjev následně znovu obvinil Moskvu.
document.createElement('video');
https://aeronet.news/wp-content/uploads/Radiation_ZNPP_VID.mp4
Tuto informaci obdržel Zelenský v bunkru ve Lvově od amerického armádního zástupce a již za pár hodin byla informace v Moskvě a začali se dít věci. Kreml nejprve varoval Evropskou jadernou agenturu v Bruselu, dále Mezinárodní agenturu pro jadernou bezpečnost (IAEA) a prezident Vladimir Putin nařídil přesunout do Kaliningradu záchytné stíhačky MiG-31 vyzbrojené nadzvukovými střelami Kinzhal.
Jedná se o formu bojového odstrašení, protože podle ruských médií jsou nadzvukové střely osazeny jadernými hlavicemi. Pokud dojde k zahájení útoku ukrajinské armády na reaktory a především na chladící okruhy reaktorů, potom to bude znamenat jaderný útok Ukrajiny proti Ruské federaci a Rusko v odvetě by zřejmě použilo proti Kyjevu termonukleární taktické zbraně. Přepadové stíhače MiG-31 mají sloužit k průniku do vzdušného prostoru Polska jako odstrašení NATO, aby se nepokoušelo o intervenci na Ukrajině.
Rusko použije jaderné zbraně, pokud na jeho armádu bude zaútočeno zbraní hromadného ničení… např. radiací
Kreml před několika hodinami znovu pro média a novináře zopakoval [ 2 ] , za jakých okolností použije jaderné zbraně. A poslouchejte dobře:
Rusko je zodpovědnou jadernou mocností a jaderné zbraně použije pouze v případě napadení zbraněmi hromadného ničení nebo v případě ohrožení své existence , uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ivan Nečajev. Někteří západní představitelé mezitím tvrdí, že jaderné zbraně mohou hrát roli na bojišti, dodal Nečajev. Podle oficiálního jaderného postoje Ruska je “ použití jaderného arzenálu možné pouze v reakci na útok jako sebeobranné opatření a za mimořádných okolností “, uvedl zástupce tiskového tajemníka ministerstva během čtvrtečního denního brífinku. Diplomat odpovídal na otázku týkající se rizika eskalace jaderných zbraní v konfliktu s Ukrajinou. Rusko nemá ve zvyku “ šavlovat, zejména jadernými zbraněmi “, řekl. Moskva je odhodlána udržet situaci na Ukrajině konvenční silou a nemá potřebu použít na Ukrajině jadernou variantu, ujistil Nečajev.
Jenže, pokud by Ukrajina zaútočila na Ruskou armádu v Energodaru způsobem, že by došlo k ozáření ruských vojáků radiací z poškozených nebo havarovaných reaktorů, v tom okamžiku by šlo o útok na Ruskou armádu zbraní hromadného ničení, byl by to jaderný útok na vojáky Ruské armády a v tom okamžiku by podle ruské jaderné doktríny byla naplněna podmínka pro použití ruských jaderných zbraní v odvetě. Není vůbec náhodou, že v jeden jediný den nastane současně tolik událostí. Nejprve nad ránem se Zelenský setká s vysokým zástupcem americké armády v Evropě v bunkru ve Lvově. Po pár hodinách spustí Kreml alarm a varuje jaderné agentury v Evropě, že Ukrajina chystá úder na jaderné bloky v Záporoží.
Moskva poslala do Kaliningradu přepadové stíhačky s hypersonickými raketami
Vzápětí poté Kreml posílá do Kaliningradu přepadové stíhačky MiG-31 s nadzvukovými raketami [ 3 ] . A v tom samém okamžiku mluvčí ministerstva zahraničí RF na tiskovce opakuje, za jakých podmínek je Rusko připraveno odpovědět jadernou silou. A krátce poté přijíždí do Lvova turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generální tajemník OSN António Guterres, aby bilaterálně a poté společně trilaterálně jednali se Zelenským. Ten podle posledních informací uvedl, že s Ruskem jednat nebude, dokud se Ruská armáda z Ukrajiny úplně nestáhne. Mírové řešení je mimo diskusi, Zelenský má instrukce od Američanů k pokračování války a hlavně k její eskalaci.
Přepadový stíhač MiG-31BM s podvěsnou hypersonickou raketou Kinzhal Když se nad tím zamyslíme, americká rada Zelenskému, aby vyhodil do povětří ZNPP v Energodaru, dává opravdu vojenský smysl. V zamořeném prostředí nebude moci Ruská armáda naplnit své cíle speciální vojenské operace, tím by Kyjev udělal obrovskou čáru přes rozpočet Kremlu, protože na zamořeném území nemůže ani Ruská armáda plnit úkoly. Nejen fyzicky, ale hlavně politicky, protože to by ruská veřejnost už neakceptovala.
Aby se tak opravdu nestalo, musel proto Kreml ve čtvrtek reagovat, musel vyslat přepadové stíhačky s jadernými hypersonickými raketami do Kaliningradu jako hrozbu Západu, aby stáhlo Zelenského zpátky do klece a ministerstvo zahraničí RF muselo znovu varovat a zopakovat, za jakých okolností Ruská armáda použije jaderné zbraně. A zamoření Energodaru radiací z poškozené ZNPP by se opravdu rovnalo použití zbraní hromadného ničení (radiace) proti Ruské armádě. A nepochybujte o tom, že Zelenský je tohoto schopen. Je ochoten udělat všechno, i nemožné proto, aby dosáhl nějakého velkého vítězství, třeba i jen dílčího, proti Ruské armádě.
Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost zlehčuje hrozbu jaderné nehody v ZNPP, protože netuší, k jakému účelu byla v dobách SSSR ta elektrárna primárně používána
Zamoření Evropy radiací ze ZNPP by bylo strašlivé. Naše redakce by na tomto místě ráda uvedla na pravou míru zavádějící dezinformace šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, která uvedla a situaci nebezpečně zlehčila v rozhovoru pro Český rozhlas [ 4 ] . Paní Drábová si neuvědomuje, k jakému účelu byla Záporožská jaderná elektrárna v roce 1985 uvedena v Sovětském svazu do provozu, a k jakému hlavnímu účelu bylo zprovozněno prvních 5 bloků této elektrárny do roku 1989. Všech 5 bloků mělo za úkol vyrábět plutonium pro sovětský zbrojní průmysl a elektrárna nemá konstrukci jako Temelín, i když používá stejné reaktory VVER-1000.
Záporožská JE Reaktory v ZNPP mají po obvodu umístěná zařízení pro výrobu transuranů vojenského určení a přestože sovětská armáda před odchodem z Ukrajiny na počátku 90. let zařízení na reaktorech zalila betonem, podle aktivit Ruské armády v Záporoží, včetně přítomnosti špiček a odborníků Kurčatovova institutu pro jadernou fyziku a chemii z Moskvy v prostorách elektrárny se dá odvodit, že Kyjev zprovoznil v minulých letech program výroby obohacených uranů a plutonia.
A zásah těchto reaktorů by mohl spustit neřízenou štěpnou reakci na obvodu reaktorů, kde jsou dutiny se zasunutými kazetami a tyčemi s obohaceným materiálem. Pokud se tyto kazety poškodí a dostanou se do příliš těsné blízkosti, dojde k překročení kritického množství a ke spuštění neřízené reakce. Dana Drábová podle všeho vůbec netuší, k čemu elektrárna primárně sloužila v dobách SSSR, a že nešlo jen o výrobu elektřiny.
Ukrajincům se zřejmě podařilo obnovit obohacovací zařízení na reaktorech ZNPP
Kdyby Rusové věděli, že jde jen o elektrárnu na výrobu elektřiny, neměli by obavy a netroubili by na poplach. Konstrukce kazet na obohacování je utajená a dosud nebyla zveřejněna. Foto níže je ilustrační, podoba ruských a ukrajinských kazet je neznámá. Mělo by se jednat o dlouhé tyče se zavěšenými kazetami kolem dokola jako stromeček, které se zasunují do štěrbin na okrajích aktivní zóny reaktorů. Podle ruských analytiků mají tyto tyče vlastní chlazení a vlastní moderační roztok pro zpomalování neutronů.
Ukrajinci přitom střílí z děl na vybrané úseky elektrických rozvoden, které pohání chladící čerpadla a neútočí na samotný kontejment reaktorové budovy. Není jasné, jestli obohacovací zařízení má stejné bezpečnostní parametry jako samotný reaktor, anebo jsou parametry mnohem volnější a méně bezpečné. Podle Igora Gruškina, známého ruského analytika přes vojenství, jsou sovětská obohacovací zařízení na získávání transuranů a zejména plutonia jako roznětky dvoustupňových termonukleárních bomb realizovány de facto jako reaktor v reaktoru , dvouplášťové řešení s vlastním chladícím okruhem.
Kazeta obohaceného uranu Bombardované kazety s materiálem určeným k obohacení na požadované izotopové číslo se natolik zahřívají, že potřebují podle Gruškina vlastní chladící okruh úplně oddělený od chlazení primárního okruhu. Používá se prý podchlazená bórová voda. Technologií obohacování a výroby transuranů k vojenskému použití disponuje jen několik zemí na světě a pokud se Ukrajina opravdu pokusila znovu uvést do provozu obohacovací systémy sovětské armády, které byly počátkem 90. let zdánlivě znehodnoceny, potom zasažení některého ze systémů elektrárny může vést k neočekávanému chování.
Uran se dá obohacovat dvěma způsoby. Pomocí centrifug, což je model, který používá Írán, anebo pomocí reaktorů a speciálního zařízení pro tyče s kazetami určenými pro obohacování. A pokud na toto zařízení někdo zaútočí, tak krizové chování bude v rozporu s charakteristikami popisu VVER-1000 reaktorů. Pokud po okrajích reaktorů jsou aktivní obohacovací zařízení, která vyžadují specifické oddělené chlazení, potom vůbec netušíme, kolik plutonia je na pláštích těch reaktorů vyskládáno kolem dokola. Varování Kremlu rozhodně nesmí být bráno na lehkou váhu a výroky Dany Drábové, které tuto hrozbu zjevně bagatelizují, jsou naprosto nemístné a skandální.
Šéf mezinárodní jaderné agentury v květnu varoval, že v ZNPP je uloženo 30 tun vyrobeného plutonia a 40 tun vysoce obohaceného uranu
Dobře si všimněte této [ 5 ] tiskové zprávy. Dne 27. května tohoto roku uvedla agentura TASS informaci, že generální ředitel IAEA prohlásil, že v Záporožské jaderné elektrárně je uskladněno neuvěřitelných 30 tun vyrobeného plutonia a 40 tun obohaceného uranu. Šéf ukrajinské jaderné agentury to ale popřel se slovy, že elektrárna nevyrábí vojenský štěpný materiál, a že 6 bloků ZNPP je používáno jen pro mírové účely výroby elektřiny. Ocitujme si celou tiskovou zprávu:
TASS – Kyjev, 27. května: Státní inspekce jaderného dozoru Ukrajiny popírá přítomnost zásob plutonia a obohaceného uranu, které by mohly být použity k výrobě jaderných zbraní v zemi obecně a v Záporožské jaderné elektrárně konkrétně, uvádí se v otevřeném oslovení úřadujícího vedoucího inspekce Olega Korikova Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA).
“ Inspekce kategoricky vyvrací informace o údajné přítomnosti zásob plutonia a obohaceného uranu, které by mohly být použity k výrobě jaderných zbraní v Záporožské jaderné elektrárně a na Ukrajině obecně ,” uvádí se v odkazu, který byla v pátek zveřejněn na internetových stránkách agentury.
Agentura obvinila IAEA z nečinnosti a nejednoznačného postoje
“ V Záporožské jaderné elektrárně nebylo skladováno plutonium ani uran, které by mohly být použity k vojenským účelům. Navíc je pro Ukrajinu technicky a politicky nemožné vyrobit i několik gramů zbrojního plutonia nebo uranu kvůli nedostatku technologií a kvůli politickému zákazu jejich získání ,” uvádí se v prohlášení. “ Záporožská jaderná elektrárna, stejně jako všechny ostatní ukrajinské jaderné elektrárny, používá jaderné palivo pouze v palivových tyčích s 5% obohacením, které by nemohlo být použito k výrobě jaderných zbraní. “
Již dříve generální ředitel IAEA prohlásil, že v Záporožské jaderné elektrárně je uloženo přibližně 30 tun plutonia a 40 tun obohaceného uranu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že IAEA zůstává v kontaktu s Moskvou a Kyjevem ohledně organizace cesty zástupců agentury do elektrárny, která je v současné době pod kontrolou ruských ozbrojených sil.
Jak tedy vidíte z této tiskové zprávy, nejedná se o žádný hoax nebo blábol, ale přímo šéf IAEA obvinil Kyjev z toho, že v ZNPP je 30 tun plutonia a 40 tun obohaceného uranu. Právě proto Ruská armáda jako splašená obsadila nejprve Černobylskou elektrárnu na začátku speciální vojenské operace a nyní ve spolupráci s odborníky z Kurčatovova institutu zkoumají obohacovací zařízení na reaktorech ZNPP. Přesně z tohoto důvodu je okolo elektrárny v Energodaru takový povyk, protože Zelenský ví, co tam Rusové najdou, resp. podle všeho už našli a teď jde o to, pro koho ten uran a plutonium bylo určeno. To je ta hlavní otázka.
Rusko stále mlčí a čím dál tím více se zdá, že odběratelem plutonia a obohaceného uranu ze ZNPP byl právě Izrael
A protože Kremlu se moc do toho nechce, aby to komentoval, tak to vypadá, že zákazníkem byl Izrael. V Kremlu není dovoleno poukázat na Izrael v jakékoliv negativní věci. Jestli si Izrael nechal na Ukrajině vyrábět plutonium a uran pro svůj jaderný program, potom to nebylo zadarmo, a nebylo to ani bez vědomí Moskvy. A teprve ve chvíli, kdy Zelebuben letos v únoru na Mnichovské bezpečnostní konferenci jako truhlík prohlásil, že Ukrajina má “také” právo získat jaderné zbraně pro sebe, tak teprve poté Moskva zasáhla. Nic není tak jednoduché a snadné, jak by se mohlo zdát. Izrael je nedotknutelný. Před ním klečí Miloš Zeman i Vladimir Putin. Halacha, dámy a pánové. Není dovoleno křivým slovem či okem zemi tu pošpiniti, tak jest dáno.
Zelenský se na konferenci v Mnichově přihlásil k programu získání jaderných zbraní pro Ukrajinu Taková je bohužel realita. A je možné, že to plutonium a uran v té elektrárně stále je, že ty obohacené bloky tam jsou uskladněny a když do některého z těch skladů spadne bomba nebo raketa, tak nejenom, že z toho bude kontaminace ve vzduchu, ne ne. Tam hrozí něco mnohem horšího. Obohacené kazety se drží odděleně kvůli zamezení riziku překročení kritické meze.
Při explozi rakety ve skladu se ale kazety mohou poškodit, obohacený materiál se dostane blízko k sobě, překročí kritickou mez a dojde k neřízené štěpné reakci. Rozuměj k jaderné explozi. Záleží na úrovni obohacení kazet. Tohle všechno představuje obrovskou hrozbu a nesmí to nikdo podceňovat, a už vůbec ne šéfka jaderného úřadu, která naprosto netuší, k čemu ZNPP byla v dobách SSSR používána. Minimálně by neměla podceňovat varování od jejího mezinárodního nadřízeného, od šéfa IAEA, který před tím varoval již v květnu.
-VK-
Šéfredaktor AE News


Nejčtenější za týden