Putin se zúčastní summitu G20 v Indonésii, navzdory nesouhlasu USA
RSS

Putin se zúčastní summitu G20 v Indonésii, navzdory nesouhlasu USA

„Vyvrhel“ Vladimir Putin se chystá znovu objevit na scéně G20, tentokrát díky indonéskému prezidentovi Joko Widodovi, který dnes prohlásil, že Putin i čínský prezident Si mají v plánu zúčastnit se summitu G20 na letovisku Bali koncem tohoto roku. (Foto: Wikimedia)







„Si Ťin-pching přijede. Prezident Putin mi také řekl, že přijede,“ uvedl Jokowi, jak se prezidentovi přezdívá, ve čtvrtečním rozhovoru s šéfredaktorem agentury Bloomberg News Johnem Micklethwaitem. Podle agentury Bloomberg to bylo poprvé, co vůdce čtvrté nejlidnatější země světa potvrdil, že se oba hodlají na listopadovém summitu objevit.



JP Morgan trading Russian bonds, Putin back in the G-20, what war? Invite to get a deal on energy for the EU heading into the winter I suspect. https://t.co/rPZO6WMVB2 — Lawrence McDonald (@Convertbond) August 19, 2022 Není třeba dodávat, že přítomnost Si a Putina na setkání připraví roztržku s manipulátory z hlubokého státu, kteří ovládají teleprompter Joea Bidena a další, méně senilní „západní“ lídry, kteří se mají poprvé od ruské invaze na Ukrajinu setkat osobně.



Útok rozdělil skupinu G-20 v otázce, zda uvalit na Rusko sankce, protože zatímco hrstka zemí G-20 je relativně soběstačná, většina z nich zoufale potřebuje ruský vývoz komodit, jejichž nedostatek poslal evropské ceny energií… no, podívejte se sami.



Putin a Jokowi ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru diskutovali o přípravách na summit G-20 na Bali, uvedl Kreml v prohlášení, v němž se nezmiňuje, zda se ruský vůdce summitu zúčastní. Putinova účast ho také pravděpodobně poprvé od ruské invaze přivede tváří v tvář Volodymyru Zelenskému, protože z nějakého důvodu má být na Bali přítomen i ukrajinský prezident.



Ukazuje to, jak bezvýznamným se Bidenův Bílý dům stal v globálních záležitostech, a Putinova přítomnost se uskuteční, přestože Biden vyzval k vyloučení Ruska ze skupiny G-20 a američtí představitelé předtím tlačili na Indonésii, aby Putina ze summitu na Bali vyloučila.



Skoro to vypadá, že když se má svět rozhodnout mezi Putinovým vývozem zemního plynu a přáním hlubokého státu, svět si vybere to první. Aby to indonéský vůdce zdůraznil, vysvětlil, že když se rýsují nové linie globální osy, Asie stojí na straně Číny a Ruska.



„Soupeření velkých zemí je skutečně znepokojivé,“ řekl 61letý Jokowi v rozhovoru. „To, co chceme, je, aby tento region byl stabilní, mírový, abychom mohli budovat hospodářský růst. A myslím, že nejen Indonésie: Asijské země chtějí také totéž.“



„Indonésie chce být se všemi přáteli,“ dodal. „S žádnou zemí nemáme problémy. Každá země bude mít svůj vlastní přístup. Každý vůdce má svůj vlastní přístup. Ale to, co Indonésie potřebuje, jsou investice, technologie, které změní naši společnost.“



Žerty stranou, jak však poznamenává autor zprávy Bear Traps Larry McDonald, pravděpodobně nás od tichého odložení západních sankcí vůči Rusku dělí jen několik měsíců.



Zdroj: bloomberg.com
Článek Putin se zúčastní summitu G20 v Indonésii, navzdory nesouhlasu USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden