Venezuela zastavuje dodávky ropy do Evropy, protože alternativy k ruské energii vysychají
RSS

Venezuela zastavuje dodávky ropy do Evropy, protože alternativy k ruské energii vysychají

Vzhledem k tomu, že dovoz zemního plynu z Ruska byl prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 spolu s většinou dodávek ropy snížen o 80 %, bude EU bojovat o jakékoli zdroje paliva, které se jí podaří najít pro zásobování elektřinou a vytápění během nadcházející zimy. Dva zdroje, které byly původně navrhovány jako alternativy, byly Írán a Venezuela. (Foto: Flickr)







Zvýšení vývozu íránské ropy a plynu na Západ je velmi závislé na předběžné jaderné dohodě, ale jak nedávno naznačila banka Goldman Sachs, taková dohoda není v dohledné době pravděpodobná, protože termíny návrhů nebyly dodrženy a izraelská vláda vyzývá vyjednavače k „odchodu“.




Nové záběry: Washington ukradne více než 80 procent syrské produkce ropy denně
Venezuela po dvou letech amerických sankcí obnovila dodávky do Evropy na základě dohody, která jí umožňuje vyměnit ropu za odpuštění dluhů. Vláda země však nyní tyto dodávky pozastavila s tím , že již nemá zájem o dohody o výměně ropy za dluh a místo toho chce výměnou za ropu rafinovaná paliva od italských a španělských výrobců.



Může se to zdát jako zpětná výměna, ale vlastní venezuelské rafinérie se snaží udržet v provozu kvůli nedostatku investic a chybějícím opravám. Rafinovaná paliva by jim pomohla postavit se na nohy, pokud jde o energetiku a průmysl. Některé vlastní venezuelské provozy těžké ropy potřebují k dalšímu provozu dovážená ředidla. EU uvádí, že v současné době neplánuje zrušit omezení dohody o výměně ropy za dluh, což znamená, že Evropa nyní přišla o další zdroj energie.




„Vypadá to jako na bojišti“: Třetí palivová nádrž ve velkém kubánském skladu vzplála
Sankce proti Venezuele spolu s klesajícími investicemi dusí její ropný průmysl, jehož celková produkce se letos v červenci snížila o 38 % ve srovnání s předchozím rokem. Počáteční kroky Joe Bidena k obnovení rozhovorů s Madurem vyvolaly nadsázku, že venezuelská ropa bude opět proudit a vyrovná napjaté podmínky na světových trzích a rostoucí ceny. Zejména Evropa bude brzy zoufale hledat energetické alternativy, což pravděpodobně povede k tomu, že na podzim se budou trhy prohledávat, aby se uspokojily jen minimální požadavky na vytápění.



Pokud k tomu dojde a nenajdou se žádné pravidelné zdroje energie, které by zaplnily prázdné místo po ruských sankcích, ceny v EU prudce vzrostou. Nejen to, ale vzhledem k tomu, že evropské země skupují dodávky energie, kdekoli je najdou, zmenší se dostupné zdroje i pro všechny ostatní země včetně USA. Připravte se na to, že s návratem zimního chladu ceny ropy a energií opět vzrostou.



Zdroj: middleeasteye.net




Saúdský korunní princ po Bidenově návštěvě volal Putinovi
Článek Venezuela zastavuje dodávky ropy do Evropy, protože alternativy k ruské energii vysychají se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden