Putin varuje Macrona, že v ukrajinské jaderné elektrárně hrozí „rozsáhlá katastrofa“
RSS

Putin varuje Macrona, že v ukrajinské jaderné elektrárně hrozí „rozsáhlá katastrofa“

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho ruský protějšek Vladimir Putin vedli v pátek telefonický rozhovor, v němž se zaměřili na to, aby se zabránilo katastrofě v jaderné elektrárně v Záporoží na jihu Ukrajiny. (Foto: Twitter / ilustrační)







Tato lokalita se již několik týdnů jeví jako jediné nejznepokojivější ohnisko konfliktu vzhledem k možnosti jaderné havárie.



V průběhu minulého týdne zesílily vzájemné obviňování mezi ruskými a ukrajinskými silami v souvislosti s varováním před „dalším Černobylem“, pokud nedojde k deeskalaci situace. Rusko, které má asi 500 svých vojáků okupujících jadernou elektrárnu, největší v Evropě, obvinilo ukrajinské síly z opakovaného ostřelování citlivého zařízení.



Putin v pátečním telefonátu varoval Macrona před možností „rozsáhlé katastrofy“ v elektrárně a obvinil Kyjev z pokračujícího ostřelování a zhoršení bezpečného provozu.




Rusko s Ukrajinou se vzájemně obviňují z chystané provokace v Záporožské jaderné elektrárně
Podle přečteného telefonátu z kremelské strany prostřednictvím agentury Reuters :



Putin řekl, že ostřelování Ruskem kontrolované Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, z něhož obvinil Kyjev, vytvořilo riziko „rozsáhlé katastrofy“ . Oba prezidenti se shodli na potřebě vyslat do elektrárny tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Podle Kremlu Putin Macrona informoval o přetrvávajících překážkách v dodávkách ruských potravin a hnojiv na světové trhy.



Den předtím šéf MAAE Rafael Grossi prohlásil, že je připraven vést tam inspekční tým poté, co naléhavou výzvu k inspekci komplexu vydalo čtvrteční trojstranné setkání prezidenta Zelenského, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a generálního tajemníka Antónia Guterrese v ukrajinském Lvově.




Moskva chce připojit jadernou elektrárnu Záporoží s Krymem
Ukrajina ze své strany obvinila ruské síly, že elektrárnu, která zásobuje rozsáhlé oblasti Evropy elektrickou energií, využívají k „jadernému vydírání“ . Po Macronově telefonátu však Putin potvrdil připravenost umožnit naléhavou misi MAAE.



Zelenskij otevřeně prohlásil, že cokoli se tam stane, bude automaticky považováno za vinu Moskvy. V sobotních prohlášeních také naznačil, že jeho síly nepřestanou s pokusy o osvobození od ruských vojsk:



„Každý ruský voják, který buď střílí na elektrárnu, nebo střílí s využitím elektrárny jako krytí, musí pochopit, že se stává zvláštním cílem pro naše zpravodajské agenty, pro naše speciální služby, pro naši armádu,“ řekl Zelenskyj ve videopřenosu v sobotu večer.



Je zřejmé, že elektrárna již byla tento měsíc zasažena a částečně poškozena ostřelováním. Obavy z možné kontaminace vzrostly natolik, že mezinárodní pozorovatelé začali modelovat různé scénáře katastrofy:




Zelenskyj: Ukrajina se zaměří na ruské vojáky v Záporožské jaderné elektrárně
In case a nuclear disaster at Zaporizhzhia nuclear power plant occurred on Aug 15-18, this is how the released airborne radioactive contaminants would probably get dispersed – Ukrainian hydrometeorological institute pic.twitter.com/1dQLcCtt1u — Myroslava Petsa (@myroslavapetsa) August 18, 2022 Agentura Bloomberg uvedla nejnovější údaje o škodách v pátek takto :



„V Záporožské jaderné elektrárně jsou v provozu již jen dva ze šesti reaktorů, takže ukrajinské elektrické síti může tuto zimu hrozit kolaps a krize se může přenést i na sousední energetické trhy Evropské unie.“ „Největší evropská atomová elektrárna Záporoží byla v posledních týdnech zasažena ostřelováním, z něhož se Ukrajina a Rusko vzájemně obviňují,“ pokračuje zpráva. „Výbuchy poničily infrastrukturu a kabely důležité pro chlazení atomových reakcí a přenos energie.“



Kolují nepotvrzené zprávy, že ruská armáda dokonce řekla pracovníkům místní elektrárny, kteří ji udržují v chodu, aby v pátek zůstali doma.



Zdroj: france24.com
Článek Putin varuje Macrona, že v ukrajinské jaderné elektrárně hrozí „rozsáhlá katastrofa“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden