Agent FBI se přiznal ke zničení důkazů důležitých pro případ pro-trumpovského senátora
RSS

Agent FBI se přiznal ke zničení důkazů důležitých pro případ pro-trumpovského senátora

Podle KATV čelil Cessario obvinění z „korupčního ničení záznamů v úředním řízení“ . Hrozí mu až 20 let federálního vězení. (Foto: Shutterstock)







Bývalý zvláštní agent FBI Robert Cessario podepsal 17. srpna dohodu o přiznání viny, v níž se přiznal, že zaplatil jedné firmě za trvalé vymazání dat z pevného disku, aby forenzní experti nemohli analyzovat jeho obsah. Vymazaná data byla relevantní pro korupční proces s bývalým senátorem státu Arkansas Jonem Woodsem, který byl v roce 2018 odsouzen za poštovní a bankovní podvody.



Cessario v dohodě o přiznání viny přiznal, že obsah pevného disku vymazal, přičemž si byl plně vědom toho, že soud nařídil, aby byl notebook předán terénní pobočce FBI v Little Rocku k forenznímu zkoumání. V dohodě o přiznání viny Cessario rovněž přiznal, že měl v úmyslu „obsah pevného disku počítače znepřístupnit pro forenzní zkoumání“ .



Kromě toho bývalý zvláštní agent FBI uvedl, že věděl, že „obsah pevného disku je relevantní pro úřední řízení, tj. věc č. 5:17-CR-50010, Spojené státy v. Woods a další“ .



Woods byl obviněn poté, co bývalý státní zástupce Micah Neal tajně nahrával rozhovory s Woodsem v naději, že pomůže vyšetřovatelům a zmírní trest za své vlastní finanční zločiny. Bývalý státní zástupce si pomocí diktafonu nahrával rozhovory mezi ním a Woodsem, které byly zmíněny v jeho soudním procesu. Neal se nakonec 4. ledna 2017 přiznal k jednomu případu spiknutí za účelem spáchání podvodu v oblasti poctivých služeb.



Cessario, který si později pořídil kopie zvukových záznamů, údajně poskytl soudu před zahájením procesu pouze 39 ze 119 Nealových zvukových souborů. Když byl bývalý zvláštní agent FBI požádán o poskytnutí zbývajících nahrávek, protože v nich byly patrné značné mezery, odnesl notebook, na kterém byly uloženy, do opravny počítačů. Tam zaplatil za vymazání pevného disku a později sám provedl druhé vymazání.



Ze soudních dokumentů vyplývá, že Cessariovy textové zprávy odhalily jeho zaujatost před soudním procesem. V jedné zprávě sdělil Shaneu Wilkinsonovi, obhájci bývalého arkansaského poslance Micaha Neala, že soud bude „k popukání“ . V jiné tvrdil, že Woods je „opravdový narcis“ .



Kromě zdokumentované zaujatosti a ničení důkazů existoval v samotném Woodsově procesu potenciální střet zájmů. Cessario, který Woodse vyslýchal v listopadu 2015, byl dříve zastupován advokátem, který zastupoval bývalého státního senátora, W. H. Taylorem, Esq. Rok před soudním procesem Taylor zastupoval Cessaria v rozvodovém řízení bývalého agenta.



Taylor údajně Woodsovi mnohokrát nařídil, aby se s Cessariem setkal bez přítomnosti právního zástupce.



Tento střet zájmů byl v roce 2018 znám, což přimělo soudce Timothyho Brookse k otázce: „Lze od pastýře očekávat horlivou a účinnou obhajobu, když se vlk objeví v rouše beránčím? Průběh událostí rozhodně vzbuzuje dojem nevhodnosti“.



Woods byl nakonec odsouzen k 18 letům vězení, kde zůstává navzdory rozsudku o Cessariově vině.



Zdroj: theblaze.com
Článek Agent FBI se přiznal ke zničení důkazů důležitých pro případ pro-trumpovského senátora se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden