Svět ruskýma očima 673
RSS

Svět ruskýma očima 673

Pelosiová vyzvala asijské spojence USA, aby vykonali harakiri
Jelena Pustovojtová
14. srpna 2022
Jestlipak si madame Pelosiová dokázala představit, že její návštěva Tchaj-wanu se stane ztracenou poslední možností připoutat k americké ekonomice důležitého výrobce mikročipů.
Pelosiová je považována za symbol zahraniční politiky USA. Přitom prezident Jižní Koreje Jun Sok-jol na její návštěvu nečekal a odjel na dovolenou a ministr zahraničí Park Chin odletěl do Kambodže. Dámu přivítal na letišti na americké vojenské základně jen její vlastní velvyslanec a velitel vojenského kontingentu USA v Jižní Koreji Paul Lacamera.
Pelosiová učinila maximum možného, aby naráz zkomplikovala vztahy Spojených států s Čínou, Jižní Koreou i Japonskem. V srpnu budou muset Korejci a Japonci rozhodnout, zda se budou podílet na novém americkém projektu spolupráce ve výrobě polovodičů Chip 4. Iniciativa předpokládá propojit americké technologie, japonské materiály a komponenty a výrobní kapacity Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Takto to rozhodli ve Washingtonu, přičemž schválili zákon o vyčlenění 200 miliard USD na vybudování příslušných závodů.
Z toho mají výrobci dostat 52 miliard jako dotaci.
Američané si přejí mít vedení v oboru mikroelektroniky, proto chtějí zapojit hlavního výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která se z 54 % podílí na světovém trhu odlévání polovodičů. Závody, které chtějí USA postavit, mají stát na Tchaj-wanu. Proto je potřeba odtrhnout čínský ostrov od Číny.
Asia Times píší, že Peking asi čekal na tuto událost, aby předvedl, že je připraven hájit své zájmy. Po návštěvě Pelosivé na Tchaj-wanu  se kolem ostrova objevilo šest zón, na kterých začala cvičení s bojovou i ostrou střelbou raket odpalovaných z čínské pevniny. V Pekingu oznámili, že „je to nezbytné pro ochranu naší národní svrchovanosti a územní celistvosti“.
Čínské poplašné zóny nikomu nebrání létat ani plavat kolem Tchaj-wanu. Ale byla přerušena komunikace ostrova s Japonskem a Filipínami, muselo být z ostrova převedeno a Korean Air zrušily lety 18 leteckých mezinárodních linek z Inčchonu na Tchaj-wan. Čína blokádu technicky nevyhlásila.  Cvičení neruší svobodu plavby. Letecká a námořní doprava může do zón vstoupit na vlastní nebezpečí. Svým jednáním okolo Tchaj-wanu Čína neporušila nic z mezinárodního práva. Že létají čínské rakety nad svrchovaným územím ostrova? Létají, ale Tchaj-wan není většinou států, a to ani USA, uznán za nezávislý. Není členem OSN, ani účastníkem Konvence OSN o mořském právu. Střední linii v Tchajvanském průlivu si vymyslel Tchaj-wan a USA, ale Čína ji neuznala.
Cvičení předvedlo, že ostrov může být obklíčen během jednoho dne s využitím námořních, leteckých a raketových vojsk a kontrolovat námořní i letecký provoz v Tchajvanském i Luzonském průlivu i na východních přístupech k Tchaj-wanu. Asia Times uvádí, že „Čína při cvičení s ostrou střelbou v sedmi oblastech kolem Tchaj-wanu oznámila, že může kdykoliv a kde chce vstoupit do vod Tchai-wanu a střílet, kde se jí zachce“.
Pelosiová obědvala v Tchaj-peji se zakladatelem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), aby jej přemluvila k rozmístění části výroby v zahraničí, například v Arizoně. Odpověděl jí, že budování polovodičových závodů v různých místech není ekonomicky ani technicky účelné. Chang byl zdvořilý a neřekl, že v USA není kvalifikovaný personál. O tom mluvil jinde.
V Soulu Pelosiová přemlouvala Samsung a druhé výrobce čipů v Koreji, aby se připojili k TSMC a přesunuli své továrny do USA, přičemž slibovala „peníze na přestěhování“. Avšak Jihokorejci pochopili, že za dolary z Washingtonu bude následovat zákaz dodávat čipy Číně. Přitom tam TSMC přes Tchajwanský průliv posílá 10 % své produkce. Celkově jde do ČLR 60 % jejich výrobků.
Vynucené přátelství – „princip Pelosiové“ – se neuplatňuje jen v Jihovýchodní Asii. Nizozemská společnost ASMI je hlavním výrobcem litografických strojů, které jsou potřebné k výrobě polovodičů. Její ultrafialový systém (EUV) má cenu 150 milionů dolarů, ale z Nizozemí je zakázán prodej do Číny. Washington se snaží Nizozemsku do Číny zakázat i prodej přístrojů starší výroby (DUV), ale v loňském roce jich bylo do Číny vyvezeno za 2,78 miliard  dolarů, což je skoro 15 % prodeje společnosti. Dokonce americké Lam Research ze Sillicon Valley prodává přes 30 % své výroby do Číny. Do USA jen 8 %. Odmítnutím gigantického čínského trhu by si všechny tyto společnosti způsobily harakiri.
Převzato z Fondsk.ru
***
Proč generální ředitel WHO vyhlásil kvůli opičím neštovicím mimořádnou situaci?
Vladimir Prochvatilov
12. srpna 2022
Dne 23. srpna 2022 ohlásil generální ředitel WHO Tedros Gebreyesus podezření na ohnisko opičích neštovic a ohrožení ochrany veřejného zdraví mezinárodního významu. Dva dny před tím hodnotil výbor WHO možnost vyhlášení mimořádné situace kvůli výskytu opičích neštovic, ale odmítl to, protože neshledal objektivní příčiny pro poplach. Tehdy generální ředitel souhlasil, ale během dne změnil svůj názor na opačný.
Co se stalo? Kdo dal pokyn generálnímu řediteli WHO? Vypadá to, že mu bylo vysvětleno, jaké by mělo následky nedodržení plánu pro WHO vypracovaného a oznámeného na setkání ministrů zdravotnictví G7 v Berlíně v květnu 2022. Na tomto setkání proběhla takzvaná pracovní hra – simulace toho, co se může stát (přesněji řečeno projektovaného) ohledně nové „pandemie“.
Květnové zasedání v Berlíně okomentoval Augsburger-Algemeine: „Pandemie koronaviru stále méně straší. Ještě jí není konec, ale nové výzvy už se objevují. V současnosti nevyvolává poprask epidemie opičích neštovic. Podle odborníků přijdou další pandemie. Aby na ně byla lepší příprava, než byla na koronavirus, zahajují nyní ministři zdravotnictví G7 simulaci situace, kdy propuknou „leopardí neštovice“.
Ministr zdravotnictví SRN Lauterbach na tiskové konferenci dne 18. května řekl: „Moji kolegové i já chceme uzavřít pakt o pandemii, který bude schopen rychleji rozpoznat budoucí ohniska a efektivněji na ně reagovat.“
Simulační hry pandemie neštovic prováděl kolektivní Západ již dříve. V roce 2001 existovala pracovní hra Dark Winter, v roce 2003 Global Mercury, v roce 2005 Atlantic Storm a v roce 2018 Clade X. V říjnu 2019 simulovalo Centrum zdravotní bezpečnosti (CHS) Univerzity Johanse Hopkinse spolu se Světovým ekonomickým fórem Schwaba a Nadací B. a M. Gatesových „pandemii koronaviru“. Jednalo se o známé cvičení Event 201.
Pracovní hra – simulátor v Berlíně z května 2022 – se nazývala „Scénář Leopardí neštovice“ a pojednávala o mimořádné situaci v oboru veřejného zdraví v mezinárodním významu. Scénář obsahoval předpoklad, že „leopard kousne člověka, přenese na něj nebezpečný virus neštovic, který dostal, když sežral nakaženou opici, to dále pokračuje nakažením neštovicemi kousnutého člověka a odtud se infekce rozšíří ve světě“.
Cvičení ministrů zdravotnictví po zveřejnění vyvolalo bouřlivou reakci na Twitteru. Padla otázka: „Kolik nás bude stát toto nesmyslné opatření kvůli běžné falešné informaci?“
Leopardí neštovice byly změněny na opičí neštovice. Leoparda v legendě o nové pandemii ponechali. Prý byl na počátku pacient pokousaný leopardem, který před tím sežral infikovanou opici.
Igor Kirillov, náčelník vojsk radiační, chemické a biologické ochrany RF sdělil: „Podle dokumentu WHO byl zavlečen západoafrický kmen opičích neštovic z Nigérie a ještě jednoho státu, do kterého USA rozmístily svoji biologickou infrastrukturu. Podle známých informací jsou v Nigérii pod kontrolou Washingtonu alespoň čtyři biologické laboratoře.“
Kirillov vybídl WHO, aby vyšetřila práci nigerijských laboratoří placených Spojenými státy v Abuji, Zarii a v Lagosu.
Řada současných vědeckých bádání považuje opičí neštovice za herpetické onemocnění způsobené kousnutím opicí. Ruský virolog Ivan Kokotkin píše: „Pacienti, u nichž je při léčení potlačována imunita, velmi lehce po nakažení onemocní opičím herpesvirem.“ Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyšetřilo ke 3. červnu 2022 18026 případů infekcí herpesu a pásového oparu, vyskytujících se po injekci vakcíny na covid-19. Oficiální údaje vlády USA dokazují, že očkování proti covidu-19 zvyšuje riziko herpetického onemocnění u lidí minimálně padesátkrát.
V nedávno publikovaných utajených dokumentech Pfizeru bylo mezi nechtěnými následky očkování jeho vakcínou uvedeno onemocnění prakticky totožné s opičími neštovicemi – autoimunitní onemocnění s puchýři.
Za rozjezdem „pandemie“ koronaviru a novou hrozbou „pandemie“ opičích neštovic stojí Globální aliance pro očkování a imunizaci (GAVI). Jsou v ní vlády zemí G7, WHO, UNICEF, Světová banka, společnosti vyvíjející a vyrábějící vakcíny, různé nadace, včetně Nadace Billa a Melindy Gatesových. GAVI dodává vakcíny do více než sedmdesáti zemí světa.
Na „pandemii koronaviru“ členové aliance GAVI pohádkově vydělali. Nyní chtějí svůj byznys zachovat prostřednictvím šíření v nigerijských vojenských biolaboratořích USA vyrobených opičích neštovic.
Převzato z Fondsk.ru
***
Trumfem Ruské federace v odolávání USA se stala Arktida
20. srpna 2022
Časopis internetové společnosti Sohu oznamuje, že Rusko využívá Arktidu jako prostředek proti rozšiřování NATO.
Arktida je přitažlivý region, který má výhodnou strategickou polohu a mnoho přírodních zdrojů. Proto USA tlačí Švédsko a Finsko ke vstupu do Severoatlantické aliance. Jenomže plány Washingtonu v Arktidě maří Rusko, které v tomto regionu svůj vliv utužuje.
USA chápou, že se blíží globální energetická krize a že by Arktida mohla pomoci udržet tempo hospodářského růstu ve složité době, avšak Rusko nehodlá z oblasti odejít. Navíc připravuje Severní námořní cestu, nejkratší námořní propojení evropského a dálněvýchodního konce země.
Podle autorů pojednání využily USA konflikt na Ukrajině k tomu, aby zavlekly Švédsko a Finsko do NATO a tak rozšířily svůj vliv v Arktidě. Avšak Rusko stihlo vzít iniciativu v oblasti jako první.
Ruská Severní flotila začala už dříve v Arktidě rozsáhlá cvičení, zaměřená na odstrašení nepřítele v Barentsově moři. Analytici soudí, že se v průběhu manévrů nacvičují opatření proti americkým lodím a ponorkám.
Autoři materiálu podtrhují: „Upevnění válečné síly RF v Arktidě je odpovědí na rozšiřování NATO. Pro případ krajně napjatých vztahů s USA zvyšuje Rusko svoji sílu v Arktidě a využívá ji jako důležitý trumf proti USA.“
Převzato z Pravda.ru


Nejčtenější za týden