Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varuje před narušením výživy plodin do roku 2023
RSS

Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varuje před narušením výživy plodin do roku 2023

Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varovala, že přerušení dodávek by se mohlo protáhnout až do roku 2023. (Foto: Flickr)







Většina světových dodávek byla vyřazena z provozu kvůli invazi Ruska na Ukrajinu. To vyvolalo prudký nárůst cen a nedostatek živin pro plodiny v nejvýznamnějších pěstitelských oblastech po celém světě; brzký náznak globální potravinové krize by mohl být v počátcích.



Agentura Bloomberg uvádí , že generální ředitel kanadské společnosti Nutrien Ltd. Ken Seitz v úterý během konferenčního hovoru investorům sdělil, že v důsledku přerušení dodávek v Rusku a na Ukrajině (oba hlavní dodavatelé hnojiv) očekává zvýšení produkce potaše. Seitz očekává, že narušení „by mohlo trvat i po roce 2022“.



Seitz uvedl, že konflikt plus západní sankce vůči Rusku a Bělorusku snížily dodávky hnojiv na světové trhy a mohly by změnit obchod s rostlinnými živinami, což by vytvořilo ještě větší nejistotu v dodávkách.



„Mohlo by v důsledku toho dojít ke změně vzorců globálního obchodu? Myslíme si, že je to možné,“ řekl.



Narušení dodávek hnojiv by mohlo být událostí trvající několik let. Zemědělci na celém světě již nyní snižují množství hnojiv, což může ohrozit výnosy v době sklizně. Důsledky by mohly být obrovské: nižší výnosy mohou prohloubit potravinovou krizi.



Zde jsou nejnovější známky toho, že komerční zemědělci po celém světě snižují používání hnojiv kvůli vyšším cenám nebo jejich nedostatku.



Minulý týden bylo odhaleno, že společnost SLC Agricola SA, jeden z největších brazilských zemědělských podniků, který obhospodařuje pole se sójou, kukuřicí a bavlnou na ploše větší než stát Delaware, sníží používání hnojiv o 20 % a 25 %.



Očekává se, že pěstitelé kávy v Brazílii, Nikaragui, Guatemale a Kostarice, jedněch z největších producentů kávy, budou kvůli vysokým nákladům a nedostatku hnojiv používat méně hnojiv. Kávové družstvo zastupující 1 200 zemědělců v Kostarice předpovídá, že produkce kávy by se mohla v příštím roce snížit o 15 % kvůli prudce rostoucím nákladům na hnojiva. Mezinárodní centrum pro rozvoj hnojiv (IFDC) varovalo, že snížení používání hnojiv sníží výnosy rýže a kukuřice v době sklizně. Zemědělci v Číně, Indii, Bangladéši, Indonésii a Vietnamu – zemích, které jsou největšími producenty rýže – rozmetají méně hnojiv, což může mít za následek 10% snížení produkce, což se rovná přibližně 36 milionům tun rýže nebo dostatku potravin pro nasycení půl miliardy lidí.



Ceny hnojiv v Severní Americe vzrostly od léta 2020 o stovky procent.



„Možná to bude problém na dva roky a i poté bude trvat dva až čtyři roky, než se deficit dožene,“ řekl během úterního telefonátu investorům generální ředitel společnosti The Mosaic Company Joc O’Rourke. Společnost Mosaic patří mezi přední hnojivářské společnosti v USA.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varuje před narušením výživy plodin do roku 2023 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden