Kult boha vítězství
RSS

Kult boha vítězství



VIDLÁK

Myslím, že s tím začala Dana Drábová… ta se jako jedna z prvních vyfotila s tričkem, na kterém byl svatý Javelin. Tedy ta zbraň, která na začátku války byla jasným adeptem na strůjce ukrajinského vítězství. Dodání Javelinů, to byla otázka cti. Javeliny přece zastavily ruský nápor, zpomalily ruské obrněné kolony a byly to ony, díky kterým Zelenský v televizi vyhlásil, že Ukrajina nad Ruskem zvítězí.



Javeliny vyhnaly Rusy od Kyjeva… Tedy, propagandisticky. Ve skutečnosti Rusové od Kyjeva ustoupili, protože byla před podpisem dohoda o příměří… Pak to dopadlo poněkud jinak a dál už Javeliny byly k nepotřebě. Začala dělostřelecká zákopová válka, ve které hrálo hlavní roli dělostřelectvo.
Pak nastoupila trička se svatým HIMARSem. Jeho rakety měly být schopny ničit ruská postavení až do hloubky devadesáti kilometrů. Zpomalí to ruskou logistiku… Rusové budou muset sklady rozptýlit, ty velké umístit dál od fronty a protože jsou to neschopní bordeláři, kteří bojují polními lopatkami, určitě tento náročný úkol nezvládnou a Ukrajinci je brzy přestřílejí.
Propagandisticky to fungovalo skvěle, ale na bojišti dál kralovala děla a přidaly se ruské Lancety. Postupně jsme se dozvídali, že bojiště spotřebovává tisíce a tisíce dronů denně. Drony postupně přebírají úlohu dělostřelectva a HIMARS? Co je to HIMARS?
Pak nastoupila éra Leopardů, Abramsů a dalších hračiček, které už určitě zvrátí poměr sil na frontě. Došlo na nejmedializovanější ofenzívu všech dob, která byla tak profláknutá, že Rusové udělali pětinásobné opevnění přesně tam, kde byla naplánovaná. Výsledkem byl maličký vlom do první ruské linie a desetitisíce mrtvých. Toť vše.
A nakonec, když už si vrabci na střeše cvrlikají o ukrajinské porážce, nastoupily mikiny s granáty , které svět neviděl a které na bojiště z valné většiny nikdy nedojdou, protože zbrojařských obchodníků není zase tak moc a pokud nějaké granáty našli Češi, Rusové tomu obchodníkovi udělali nabídku také… takovou, která se neodmítá.
Já se na televizi moc nedívám, ale nedávno jsem zjistil, že CNN Prima News začala dávat videa z fronty. Ta, kdy se Ukrajincům podařil nějaký zásah a na kterých je vidět smrt ruských vojáků. Ukrajinská propaganda taková videa zpravidla doprovází nějakou posměšnou písničkou, aby bylo každému jasné, jak neschopní ti okupanti jsou.
Zde odkaz pro ilsutraci
Samozřejmě už na Primě neukazují videa z druhé strany. Těch je plný Telegram. Jak to vypadá, když Rusové zasáhnou ukrajinské pozice. Ruská propaganda Ukrajince nelíčí jako neschopné a neposmívá se jim, Naopak je ukazuje jako velmi nebezpečné a silné protivníky, které není radno podceňovat… Ruská videa jsou zpravidla podbarvována nějakou heroickou hudbou. Ale to vám na Primě neukáží, protože stojíme neochvějně na straně dobra.
Stejně tak vám neukáží bohoslužbu za mrtvé z divize SS Galizien, která se nedávno odehrála ve Lvově…
Čím víc se blížíme k ošklivému rozuzlení, tím víc naši chciválkové vyznávají svůj kult boha vítězství. Dělají to stejně jako na začátku. Tričkama. Zaujímají správný postoj. Ukazují loajalitu jeden k druhému. Ukazují, že patří do té správné party. Čím víc se realita rozchází s jejich přáními, tím usilovněji tančí kolem svého zlatého telete. Čím horší jsou zprávy z fronty, tím víc je třeba nosit trička, tím víc je třeba sdílet videa z bojiště a tím víc je třeba se radovat ze smrti nepřátel.
Vůbec jim nedochází, že na internetu už navždy všechno zůstane. Nic se neztratí. Všechny fotky s tričkama tam budou i poté, co tato válka skončí. Všechno z toho půjde vyčíst. Úplně všechno. Nepomůže jim, že to pak budou rychle mazat. Obzvlášť, pokud ten jejich kult nějak nevyjde.
Pravda je to, na čem se shodneme… To hlásá vrchní elf, Bob Kartouz. Stane se to, co si budeme přát, pokud si to budeme přát dostatečně kolektivně a dostatečně vehementně. Pokud se to nestane, tak za to mohou ti, kteří NEVĚŘILI! Ti, kteří nenosili správná trička, kteří nesdíleli správná videa, kteří nedostatečně volali „sláva Ukrajině.“
Že tu za dva roky války nikdo nedokázal nastavit ani minimální válečnou výrobu, že nikdo nedokázal odhodit okovy grýndýlu a o cenách energií nechal rozhodovat Křetínského, že to stejně vypadalo i na Západě a dost podobně i v USA, to samozřejmě nehraje roli. A tuplem nehraje roli, že Rus na válečnou výrobu přešel.
Putin by prohrál, pokud bychom ho dostatečně zesměšňovali . Měli jsme jen slabý obřad kultu vítězství. Nedokázali jsme všechny sjednotit, aby jim srdce bušila ve stejném rytmu u zlaté sochy. Bohužel se vždycky našli nějací tři mládenci, kteří před Baalem nesklonili koleno a tím celou věc úplně zkazili. Určitě jsou napojení na Putina, protože jinak to není možné.
Že vláda měla v uplynulých dvou letech naprosto volné ruce k lezení do amerického rekta, ale uměla toho využít jen pomocí triček a největším rozpočtovým deficitem všech dob, to samozřejmě nehraje roli.
Kult nefunguje, chce to víc kultu… Očekávám v nejbližších týdnech další trička i další videa nejen na CNN Prima News. Očekávám další tanečky, další osvědčování věrnosti přikyvováním jakémukoliv nesmyslu. Očekávám další tanky Tomáše, další sbírku na drony, další ujišťování o granátech a další posměšné analýzy, jak to Rusům na bojišti nejde.
Do toho budou přicházet jobovky z fronty, které jen ještě více zesílí cargo kult kolem sochy boha vítězství. Bude se ještě víc křepčit, ještě víc tančit, ještě víc křičet a osvědčovat postoj… Samozřejmě se neudělá nic, co by ukrajinské vítězství mohlo skutečně přiblížit. A i kdyby se udělalo, teď už je pozdě.
Aztéčtí bohové vyžadovali jako obětinu srdce. Současný bůh Evropy vyžaduje jako obětinu mozek…
CNN Prima NEWS přeju za jejich jednostranná videa se smrtí hodně dlouhý pobyt v pekle. Ale to jim vlastně ani nemusím přát. To si teď právě zařizují sami.


  Vidlák

The post Kult boha vítězství first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden